15 հետաքրքիր փաստ Չիզքեյքի մասին

cake

Cheesecake (անգլերեն Cheese «պանիր» և Cake «տորթ» բառից՝ «պանրով կարկանդակ», «կաթնաշոռի կարկանդակ») — եվրոպական և ամերիկյան խոհանոցի աղանդեր է, որը կաթնաշոռային պանիր է պարունակում։

Չնայած այս ուտեստը կոչվում է տորթ կամ կարկանդակ (որոնք սովորաբար պարունակում են թխվածքաբլիթ իրենց բաղադրության մեջ), Չիզքեյքը թխվածքաբլիթային դեսերտ չէ. դրա հիմքը ամենից հաճախ մանրացված թխվածքաբլիթներն են: Չիզքեյքի հիմնական մասը՝ միջուկը փափուկ պանրի/կաթնաշոռի, շաքարավազի և յուղայնությամբ կաթի/սերուցքի խառնուրդ է։ Մատուցելուց առաջ ուտեստը պետք է պահել սառնարանում։

Չիզքեյքը մեր օրերում ամենահայտնի աղանդերից է: Դուք հեշտությամբ կարող եք պատվիրել խմորեղենը և վայելել տանը, քանի որ այդ խմորեղենի վաճառքը շատ տարածված է:

Ձեզ ենք ներկայացնում 15 հետաքրքիր փաստերը Չիզքեյքի մասին.

  • Առաջին Չիզքեյքը ստեղծվել է հունական Սամոս կղզում մ.թ.ա. 2000 թվականին։
  • Առաջին օլիմպիական խաղերում մարզիկներին Չիզքեյք էին մատուցում։
  • Հին հույները տորթ պատրաստելու համար օգտագործում էին ալյուր, ցորեն, մեղր և պանիր, այնուհետև թխում էին այն:
  • Ամերիկյան Չիզքեյքը հայտնագործվել է 1800-ականների վերջին։ Նյու Յորքի կաթնասեր Ուիլյամ Լոուրենսը պատահաբար հայտնագործել է պանիրային սերուցքային պանիրը 1872 թվականին՝ փորձելով ստեղծել փափուկ ֆրանսիական պանիր, որը կոչվում է Neufchatel:
  • Ըստ Cheesecake Factory-ի՝ Red Velvet-ը (Red Velvet) Չիզքեյքի ամենատարածված տեսակն է աշխարհում։
  • Չիզքեյքի ամենատարածված համերից են վանիլը, դդումը, կիտրոնը, շոկոլադը և համեմունքները: Բուրավետիչներն ուղղակիորեն ավելացվում են պանրային խառնուրդի մեջ։
  • Չիզքեյքը ունի ազգային օրեր ԱՄՆ-ում: Մարտի 6-ը սպիտակ շոկոլադով Չիզքեյքի ազգային օրն է, ապրիլի 23-ը՝ բալի Չիզքեյքի օրը, մայիսի 26-ը՝ հապալաս Չիզքեյքի օրը, իսկ հոկտեմբերի 21-ը՝ դդումի Չիզքեյքի ազգային օրը:
  • Անգլերեն «cheesecake» անվանումը օգտագործվել է 15-րդ դարից:
  • Չիզքեյքը կարկանդակ չի համարվում։
  • Չիզքեյքը բնորոշ աղանդեր են, որոնք հիմնականում պատրաստված են սերուցքային պանրի խառնուրդից և հաճախ ունենում են մի քանի շերտեր:
  • Չիզքեյքը կարելի է թխել ջեռոցում կամ պահել սառնարանում՝ կախված բաղադրիչներից և բաղադրատոմսից։
  • Չիզքեյքի համով փոստային նամականիշներն օգտագործվել են Ավստրիայի փոստային ծառայության կողմից:
  • Օրիգինալ Չիզքեյքի բաղադրատոմսը տպվել է թերթում։ Դետրոյտցի տնային տնտեսուհի Էվելին Օվերթոնն էր, ով այս բաղադրատոմսն օգտագործեց Չիզքեյք պատրաստելու համար և ստացավ լավ արձագանքներ ընկերների և ընտանիքի կողմից: Նա սկսեց Չիզքեյք պատրաստել իր նկուղում և վաճառեց դրանք տեղի ռեստորաններին և բոլորը սկսեցին գնել խմորեղենը:
  • Գինեսի ռեկորդների գրքի համաձայն՝ աշխարհում ամենաթանկ Չիզքեյքը արտադրում է Մանհեթենի Rafaele ռեստորանը։ Պատրաստման համար պահանջվում է մոտ 5000 դոլար և մոտ 5 օր, քանի որ որոշ բաղադրիչներ առաքվում են թարմ ամբողջ աշխարհից։
  • Աշխարհի ամենամեծ Չիզքեյքը կշռել է 2133 կիլոգրամ։ Այս տորթը արտադրվել է Philadelphia Craft Foods Mexico-ի կողմից 2009 թվականի հունվարի 25-ին Մեքսիկայում:

Չիզքեյքը պատրաստվում են տարբեր սորտի պանրներից, առավել հաճախ սերուցքային պանրից, ինչպիսին է Ֆիլադելֆիան: Օգտագործվում են նաև շաքարավազ, ձու, սերուցք և մրգեր։ Նուրբ կաթնաշոռով հարած խառնուրդը դրվում է թխվածքաբլիթներից պատրաստված հիմքի տորթի վրա: Չիզքեյք պատրաստելու շատ տարբեր բաղադրատոմսեր կան։ Բաղադրատոմսերի մեծ մասը ներառում է Չիզքեյքի թխում, բայց կան նաև սառը բաղադրատոմսեր:

Մեծ Բրիտանիայում չիզքեյքը սառը, չթխված դեսերտ է, որը սովորաբար բաղկացած է բազային շերտից՝ մանրացված թխվածքաբլիթներից՝ խառնված կարագի հետ և սերտորեն փաթեթավորված հաստ նրբաբլիթի մեջ, և միջուկի շերտը՝ կաթի, շաքարավազի, պանրի, սերուցքի, երբեմն նաև ժելատինի խառնուրդից։

Ձեզ կհետաքրքրի...