Պաղպաղակը ամառը վայելելու լավագույն միջոցներից է: Չէ որ ամռան հիշողություններ մեջ մնում է այն երեկոները, երբ ընտանիքով կամ ընկերներով հավաքույթին պաղպաղակի առաքում եք իրականացնում և վայելում երեկոն պատվիրված պաղպաղակով:
Պաղպաղակը քաղցր սառեցված զանգված է՝ տարբեր համերով և միջուկներով։ Ցանկացած պաղպաղակի հիմքը կաթն է կամ կաթնամթերքը, այդ իսկ պատճառով ամենահայտնի վանիլային պաղպաղակն է, սակայն պաղպաղակի տեսակները կարող են շատ բազմազան լինել։ Այս հոդվածում մենք կխոսենք պաղպաղակի հայտնի համերի մասին, որոնք գրավել են միլիոնավոր սրտեր ամբողջ աշխարհում:
Կազմը և կալորիականություն
Քանի որ գրեթե ցանկացած պաղպաղակի հիմնական մասը կաթն է, այս աղանդերը կարող է շատ, շատ կալորիական լինել: Աշխարհում նույնիսկ պաղպաղակի տեսակներ կան, որոնք պարունակում են մինչև 20-25% յուղ և մինչև 20-30% ածխաջրեր։ Առանց լցոնման ամենահայտնի տեսակի պաղպաղակի կալորիականությունը սկսվում է 100 գ արտադրանքի համար 230 կկալից։ Եթե ավելացնենք մուրաբաներ, շոկոլադ կամ ընկույզ, ապա այս ուտեստի կալորիականությունը կգերազանցի 300 կկալը։
Պաղպաղակի տեսակներն ըստ բաղադրության
Այսօր աշխարհում կա պաղպաղակի մոտ 10 հիմնական տեսակ։ Մենք ձեզ կպատմենք ամենահայտնի, և ամենակարևորը՝ համեղ սառեցված աղանդերի մասին։
Պլոմբիր: Սա աշխարհում ամենահայտնի պաղպաղակն է։ Պլոմբիրը միշտ պարունակում է ամբողջական կաթ, սերուցք, շաքար և հավի ձու, ինչպես նաև տարբեր լցոնիչներ՝ մրգեր, հատապտուղներ, կակաո կամ ընկույզներ: Հարկ է նշել, որ սա պաղպաղակի ամենաբարձր կալորիականությունն է, որն առկա է։
Կաթնային և սերուցքային պաղպաղակ։ Մեզանից շատերը չեն տարբերում սերուցքային պաղպաղակը կաթնայինից՝ համարելով, որ դրանց միջև տարբերություն պարզապես չկա։ Իրականում այդպես չէ։ Կաթնային պաղպաղակը տարբերվում է սերուցքային պաղպաղակից նրանով, որ պարունակում է նվազագույն կաթի ճարպեր (1%-ից 7%), իսկ սերուցքային պաղպաղակը ներառում է նույն ճարպերի 7%-ից 15%-ը։ Պաղպաղակի այս տեսակները պլոմբիրի պես քաղցր են, բայց ոչ այնքան նուրբ ու մածուցիկ։
Սորբեթը ամենաառողջարար ու դիետիկ, իսկ ամենակարևորը՝ ցածր կալորիականությամբ պաղպաղակի տեսակ է։ Այն բաղկացած է բացառապես մրգերի կամ հատապտուղների մաքուր խյուսից։ Սորբեթ պատրաստելիս երբեք կաթնամթերք չեն ավելացնում։
Սառեցված հյութ կամ մրգային սառույց։ Սառեցված հյութը մրգային հյութ է, որոշ խյուս, ջուր և շատ շաքար: Երբեմն մրգային տարիներին ավելացնում են ժելե կամ մարմելադ։ Այս տեսակը չի պարունակում կաթ և կաթնային ճարպ, սակայն այն դեռ համարվում է բավականին կալորիական, քանի որ պարունակում է հսկայական քանակությամբ շաքար։
Շերբեթը սորբետի և պլոմբիրի խառնուրդ է: Շերբեթի բաղադրությունը ներառում է կաթ կամ սերուցք, բնական մրգային հյութ կամ հատապտուղների խյուս։ Այս պաղպաղակի համը նուրբ է և շատ հարուստ։ Շերբեթի հիմնական յուրահատկությունը կայանում է նրանում, որ սա պաղպաղակի միակ տեսակն է, որին ալկոհոլ են ավելացնում։ Օրինակ՝ ազնվամորիները, խնձորի հյութը և վիսկին կամ գրեյպֆրուտի հյութը, գինին և ապերոլ լիկյորը համարվում են հայտնի խառնուրդներ:
Պաղպաղակի ամենաէժան և անորակ տեսակը բուսական յուղայնությամբ պաղպաղակն է։ Այն պարունակում է, բացի ստանդարտ բաղադրիչներից (կաթ, սերուցք, շաքար, ձու), նաև արմավենու կամ կոկոսի յուղ: Այս տեսակի յուղերը օգտագործվում են, քանի որ դրանք զգալիորեն ավելի էժան են, քան բնական կաթնամթերքի կարագը: Գիտնականները պարզել են, որ արմավենու յուղի համակարգված օգտագործումը հանգեցնում է սրտի հիվանդության, աթերոսկլերոզի և նույնիսկ տարբեր տեսակի քաղցկեղի: