Փախլավան արևելյան և հայկական խոհանոցի ամենահայտնի հրուշակեղենից է։ Շերտավոր խմորից, մեղրից և ընկույզից պատրաստված քաղցր և շատ համեղ աղանդերը ունի բավականին շատ տարբեր խոհարարական բաղադրատոմսեր։ Կարող եք պատվիրել փախլավա և վայելել Հայկական փախլավայի համը:
Այս բաղադրատոմսով կպատմենք, թե ինչպես թխել փախլավա տանը։
Հայկական փախլավա պատրաստելու համար անհրաժեշտ են հետևյալ բաղադրիչները՝
- Ալյուր
- Ձու
- Շաքարավազ
- Կարագ
- Պոպոք
Խմորի սոդան խառնել ալյուրի հետ և հարում ենք։ Կարագը քերում են խոշոր քերիչով անմիջապես ալյուրի մեջ։ Կարագը պատառաքաղով հարում են ալյուրի հետ, մինչև դրանք վերածվեն մանր փշրանքների։
Կարագով ալյուրին ավելացնել դեղնուցներն ու թթվասերը։ Խիտ խմորը հունցել և 30 րոպեով ուղարկել սառնարան։
Այնուհետև մանրացնում ենք ընկույզը բլենդերի մեջ։ Սպիտակուցները հարում ենք հարիչով և աստիճանաբար, փոքր չափաբաժիններով, շաքարավազը լցնում սպիտակուցների մեջ։
Սպիտակուցի խառնուրդը միացնում ենք ընկույզով և հարում ենք։
«Հանգստացած» խմորը երեք հավասար մասերի ենք բաժանում։
Յուրաքանչյուր մասը գրտնակում ենք բարակ տորթի մեջ՝ տալով ցանկալի ձևը։
Տորթը տեղափոխում ենք թխման թերթիկի վրա, հարթեցնում ենք այն և քսում միջուկի կեսը։ Միջուկը հարթեցնում ենք թիակով, իսկ հետո շարում խմորի երկրորդ շերտը և միջուկի մնացած մասը։ Ամեն ինչ ծածկում ենք խմորի երրորդ շերտով։
Կոմրագույն և փայլուն ընդերք ստանալու համար խմորի վերջին շերտը քսում ենք դեղնուցով։ Փախլավան կտրատում ենք կտորների։ Փախլավայի կտորները զարդարում ենք ընկույզով և ուղարկում 180 աստիճան տաքացրած ջեռոց։ Թխում ենք մինչև ոսկե դարչնագույնը 25-30 րոպե:
Պատրաստի հայկական փախլավան թողնում ենք սառչի և մատուցում ենք սեղանին։
Պատրաստ եղեք այն փաստին, որ ձեզ կարող է անհրաժեշտ լինել ավելի կամ պակաս ալյուր, քան նշված է բաղադրատոմսում: Կենտրոնացեք ոչ թե ալյուրի քանակի, այլ խմորի ցանկալի խտության վրա։ Սխալներից խուսափելու համար կարդացեք ալյուրի և դրա հատկությունների մասին։
Կարագը կարելի է հալեցնել միկրոալիքային վառարանում կամ ջրային բաղնիքում։ Իսկ ինչպե՞ս հալեցնել կարագը միկրոալիքային վառարանում: Կարագը մանր կտրատել և դնել հատուկ տարայի մեջ։ Որպեսզի տաքացնելիս յուղը չթափվի, տարան յուղով ծածկեք թղթե սրբիչով: Հալեցնել կարագը կամ ամենացածր հզորությամբ կամ հալեցման ռեժիմում: Սկզբում հինգ վայրկյանը բավական է։ Հաջորդը, եթե կարագը դեռ չի հալվել, կրկին սահմանեք 5 վայրկյանը և միացրեք միկրոալիքային վառարանը: Գործընթացը կրկնեք մի քանի անգամ, մինչև ստանաք ցանկալի արդյունքը։
Իսկ ինչպե՞ս հալեցնել կարագը ջրային բաղնիքում: Ձեզ անհրաժեշտ կլինի տարբեր չափերի երկու տարա։ Ջուրը լցնել մեծի մեջ և դնել վառարանի վրա։ Վերևում դրեք ավելի փոքր տարան, որպեսզի այն մոտավորապես կիսով չափ ընկղմվի ջրի մեջ: մեջը լցնում ենք կտորներով կտրատած կարագը։ Եռման ջրի ազդեցության տակ ձեթը կսկսի հալվել։ Գործընթացը արագացնելու համար թեթև խառնեք յուղը: Երբ կարագի կտորներն ամբողջությամբ լուծվեն, տարան հանեք վառարանից։
Հիշեք, որ յուրաքանչյուր վառարան տարբեր է: Ջերմաստիճանը և պատրաստման ժամանակը կարող են տարբերվել բաղադրատոմսում նշվածներից: Ցանկացած թխած ճաշատեսակ հաջողակ դարձնելու համար օգտագործեք վառարանների առանձնահատկությունների մասին օգտակար տեղեկությունը: