Ղրղզական Մաքսիմը ներառվել է ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի ոչ նյութական մշակութային ժառանգության ցանկում

 Ղրղզական ազգային ըմպելիք Մաքսիմը պատրաստելու ավանդական գիտելիքները ներառվել են ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի մարդկության ոչ նյութական մշակութային ժառանգության ներկայացուցչական ցանկում: Այս մասին հայտարարել է Ղրղզական Հանրապետության ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի ազգային հանձնաժողովը:

 Հայտը պատրաստվել է չորս տարվա ընթացքում: Ղրղզստանը այն ներկայացրել է ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի քարտուղարություն 2023 թվականին: Մասնագիտական ​​​​քննարկումից հետո փաստաթուղթը ներկայացվել է հանձնաժողովին, որը հաստատել է տարրի ընդգրկումը Ներկայացուցչական ցանկում:

Մաքսիմը ամենահին ղրղզական ըմպելիքներից մեկն է։ Այն պատրաստվում է տապակած հացահատիկից (սովորաբար ցորեն կամ գարի), ջրից և բնական խմորիչից. որոշ շրջաններում համը բարելավելու համար ավելացնում են թթու կաթ։

 Խմիչքն ունի թեթևակի թթվաշ համ, մեղմ, հացի բույր և խիստ սննդարար է։ Հացահատիկի բովումը Մաքսիմ-ին հաղորդում է իր յուրահատուկ համը, իսկ բնական խմորման գործընթացը՝ այն դարձնում է թարմացնող։ Ավանդական բաղադրատոմսերը փոխանցվում են սերնդեսերունդ՝ պահպանելով յուրաքանչյուր ընտանիքի և տարածաշրջանի առանձնահատկությունները։